| 

Uporabne informacije

Ravnajte po občutku

Ravnajte po občutku

Čeprav velja, da je za pravilne odločitve potrebnega precej časa, je včasih takojšnja odločitev dobra ali celo najboljša. Janine Willis in Alexander Todorov z univerze Princeton sta ugotovila, da si mnenje o tem, ali je neka oseba prava za nas, vredna zaupanja, razumevajoča, privlačna in simpatična, ustvarimo v prvih stotih milisekundah, ko nekoga spoznamo. Raziskovalca sta ugotovila, da svoje prvotne odločitve večina med nami ne bi korenito spremenila, čeprav bi imeli za opazovanje več časa; le še bolj bi bili prepričani, da smo se takoj pravilno odločili.

Jasno, z dodatnimi podatki se lahko razumneje odločimo. Vel kot jih imamo, bolje smo s težavami, o katerih se odločamo, seznanjeni. Kljub temu pa rezultati raziskav presenetljivo kažejo, da se pogosto lažje odločimo, ko si nagonsko zaupamo, kakor takrat, ko imamo več informacij.

Ap Dijksterhuis z univerze Radboud na Nizozemskem je ugotovil, da so ljudje pri cenejših nakupih, ko na primer kupujejo oblačila, veliko bolj zadovoljni, če so pred tem pretehtali tudi druge možnosti. Pri večjih nakupih, kot je pohištvo, pa so bili bolj zadovoljni tisti, ki so zaupali svojemu instinktu.

Dijksterhuis sklepa, da lahko takšne nezavedne odločitve sprejemamo tudi na pomembnejših področjih od nakupovanja, na primer celo v politiki in gospodarstvu.

Sledi: 3. nasvet za boljše odločanje: Upoštevajte svoja čustva

Vir: povzeto po reviji New Scientist Magazine, maj 2007, članek 10 poti do boljšega odločanja, Readers Digest, avgust 2008, prevod M. Makovec

sorodni članki