| 

Aktualno

Potrošniki so glede finančnega stanja bolj optimistični

Potrošniki so glede finančnega stanja bolj optimistični

26.07.2008 ob 10:55

Po anketi o mnenju potrošnikov, ki je je objavil Statistični urad RS, je kazalnik zaupanja potrošnikov v juliju 2008 ostal na enaki ravni kot mesec pred tem. Čeprav se raven kazalnika že tretjii mesec zapored ni spremenila, so potrošniki v primerjavi s preteklim mesecem v svojih napovedih za naslednjih 12 mesecev glede finančnega stanja in varčevanja v gospodinjstvih ter splošnega gospodarskega stanja v Sloveniji bolj optimistični, glede brezposelnosti v Sloveniji pa bolj pesimistični.

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je trenutno (tj. julija 2008) za 6 odstotnih točk nižja od povprečja prejšnjega leta (tj. leta 2007), nižja je tudi v primerjavi z julijem 2007, in sicer za 13 odstotnih točk.

Vsako četrtletje so anketi dodana še tri vprašanja: o nakupu stanovanja in avtomobila ter o porabi večje vsote denarja za izboljšave v domu. V primerjavi z aprilom 2008 opažamo največje izboljšanje pri vprašanju »Kako verjetno je, da boste v prihodnjih 12 mesecih porabili večje vsote denarja za izboljšave v vašem domu?«. Zabeležena vrednost ravnotežja je za 7 odstotnih točk višja, kot je bila aprila 2008. Čeprav se vrednost ravnotežja pri tem vprašanju dvignila, pa je trenutno stanje tega ravnotežja za 13 odstotnih točk nižje od povprečja prejšnjega leta.

Na vprašanje o tem, kolikšna je verjetnost, da bi porabili več denarja za izboljšave in obnovo svojega doma, je 14 odstotkov anketiranih odgovorilo, da je to zelo verjetno, 14 odstotkov anketiranih, da je verjetno, 13 odstotkov anketiranih, da ni posebej verjetno, in 58 odstotkov anketiranih, da sploh ni verjetno.

Vrednost ravnotežja glede nakupa avtomobila v naslednjih 12 mesecih se je zvišala, vrednost ravnotežja pri nakupu ali gradnji stanovanja (hiše) v naslednjih 12 mesecih pa se je znižala.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije, julij 2008

Kazalnik zaupanja potrošnikov, Slovenija, januar 2003 - julij 2008
sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 9 do 22 °C

Četrtek
od 9 do 21 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat