| 

Aktualno

Z avtom v tujino? Naj vas nič ne preseneti!

Z avtom v tujino? Naj vas nič ne preseneti!

25.07.2008 ob 19:24

Cestnoprometne predpise v Sloveniji imate najbrž v malem prstu, toda če načrtujete počitnice z avtomobilom po Evropi, vam svetujemo, da nadaljujete z branjem. Pravila namreč niso povsod enaka in razlike lahko neprevidnim kaj hitro pokvarijo počitnice.

Vožnja pod vplivom alkohola
Kazni in globe so skoraj povsod stroge. Na Češkem, Slovaškem, Madžarskem in v Romuniji sploh ne smete pogledati v kozarec, v Makedoniji pa mora biti trezen tudi sovoznik na sprednjem sedežu - meja sicer znaša 0,5 promila.

Parkiranje
Pozabite na obvestila redarstva - v Luksemburgu in v Turčiji vam avto lahko zaplenijo, če ga pustite tam, kjer je parkiranje prepovedano. V Grčiji pa vam redarji lahko zasežejo registrske tablice.

Obvezna oprema
V Španiji mora voznik, ki nosi očala, obvezno imeti s seboj še rezervna očala. V Turčiji in na Cipru zahtevajo dva opozorilna trikotnika, v Rusiji, Latviji in Grčiji pa morate obvezno imeti pribor za prvo pomoč in gasilni aparat.

Nesreče
Izmenjava podatkov med udeleženima v nesreči morda ne bo zadostovala - v Litvi in na Slovaškem boste morali na prizorišče poklicati policijo, na Malti pa krajevnega redarja. Pri svoji zavarovalnici vsaj mesec pred načrtovanim potovanjem preverite, ali imate vse potrebne dokumente.

Še več podrobnosti je zbranih na spletni strani: www.theaa.com

Vir: Z avtom v tujino?, Readers Digest, avgust 2008

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 16 do 21 °C

Sobota
od 9 do 14 °C

Nedelja
od 7 do 15 °C

Ponedeljek
od 10 do 13 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat