| 

Aktualno

Najboljše počitniške avanture

Najboljše počitniške avanture

25.07.2008 ob 12:45

Spet nekaj za avanturiste - izbrali smo najboljše počitniške avanture, kot nasprotje lenobnega poležavanja na plaži (ali nenavadno mrzlih deževnih poletnih dni na obali sosednje Hrvaške).
Rafting po Grand Canyonu
Potovanje, ki je polno nepredvidenih zapletov in nekoliko grozljivih trenutkov, ki se menjavajo z umirjenimi, magičnimi odseki. Spust po zeleni reki, ki jo obkrožajo visoke skalnate stene je nepozabno doživetje. Povprečno boste potovali osem dni, izberete pa lahko daljšo, 19-dnevno avanturo.
S seboj vzemite: čopič in barve, da boste na svoj način interpretirali psihadelične barve kanjona.
Težavnost: 4/10. Novinci so dobrodošli, saj jim vodiči nudjo vso pomoč, vendar pa se pripravite na skoraj 15 kilometrov dolgo pešačenje do kanjona in nazaj, ter vsakodnevno veslanje.

Hiking izlet po apalaških poteh
Če radi vse svoje premoženje (vsaj tisto bolj pomembno) nosite na hrbtu, preživite nekaj dni brez prhe, krofa in računalnika, potem vas pozdravljamo na najbolj opevani zgodovinski pešpoti v ZDA. Če niste sposobni prehoditi celotne poti od Georgie do Maina, dolge 3500 km, ki ponavadi traja od pet do sedem mesecev, preživite vsaj teden ali dva na najbolj severnem delu.
Težavnost: 9,7/10 za celotno pot. Le četrtina vseh pohodnikov, ki začne v Georgii konča svoj pohod, predvsem zaradi mentalnega izziva.Težavnost za enotedensko krajšo različico je občutno nižja, 6/10.

S kolesom po Provansi
Provansa je dežela sončnic, oljk in vinogradov. Je pa tudi zelo primerna za kolesarjenje. Začetek avanture je v Avignonu, prevoziti je potrebno od 30 do 100 km na dan, do vasice Sault-en-Vaucluse. Med postanki se lahko prosto sprehajate po srednjeveških uličicah, sproščate ob bazenu ali raziskujete pokrajino Van Goghovih slik. Če boste med potovanjem uživali še v gurmanski francoski kuhinji, je kolo dobrodošlo za kurjenje odvečnih kalorij.
S seboj ne pozabite vzeti: podloženih kolesarskih hlač, kolo pa si lahko izposodite kar tam.
Težavnost: 6/10, še lažje če ste triatlonec, kolesar, dober jedec in pivec.

Treking skozi Butan
Treking, ki je bolj duhoven, kot pa orientiran zgolj na cilj. Budistično kraljestvo privlači pohodnike zaradi razgibanega terena, izjemne pokrajine in bogate kulture. Prehodili boste okrog 22 kilometrov dnevno, z vzponi do 4.000 m visoko. Na koncu se utegnete vprašati (brez obzira na ponošene čevlje in nekaj odličnih fotografij), če so bile vse samo sanje. Butan dovoljuje vstop tujcev šele od leta 1974, vendar še vedno lahko potujete le v spremstvu vodiča.
S seboj vzemite: topla oblačila in vetrovko, saj se v desetih dnevih povzpnete na ducat vrhov, kjer je ponavadi precej hladno.
Težavnost: 9,4/10, pripravljeni morate biti na premagovanje velikih nadmorskih višin, ekstremno divjino in pomanjkanje prevoznih sredstev.

Surfanje v Panami
Panama se lahko pohvali z valovi Havajev in kulturo Balija. Prav tako je srednja Amerika prijazna tudi do denarnice (pomislite na hladno pivo za 1 $). Tako novinci kot izkušeni jezdeci valov bodo našli val po svoji izbiri med enotedenskim izletom na Morro Negrito, surf-kamp na otoku La Ensenada. Tisti bolj divji naj tja potujejo med aprilom in oktobrom, ko valovi dosežejo slabe štiri metre, bolj zeleni pa med novembrom in marcem.
S seboj vzemite: napeto knjigo, ki jo boste med čakanjem na veter brali v viseči mreži, ter steklenico ruma (v surf-kampu je na voljo le voda, gazirane pijače in pivo).
Težavnost: 8/10. Valovi znajo biti nevarni, vendar vas vodiči na čolnih vodijo skoznje ali pa vas odpeljejo nazaj na kopno.

Jahanje skozi Mongolijo
Nedotaknjena mongolska gorovja, ki se spuščajo do stepe, z redkimi znaki civilizacije, vse to s konjskega hrbta! Avanturistom ni potrebno zapreti oči, da bi si lahko predstavljali, da so Džingis Kan. Po raziskovanju prestolnice Ulaanbaatar-ja in vožnje s čolnom preko 160 kilometrskega jezera Khovsgol ob sibirski meji, se popotniki srečajo s konji, ki bodo naslednjih deset dni njihovi zvesti spremljevalci. Ob istem času je na sporedu festival Nadaam, mini olimpijada mongolskih jezdecev – vendar pozor, jezdijo lahko le otroci, ki se tega naučijo, še preden shodijo.
Težavnost: 5/10, obvezne so izkušnje v sedlu, pripravite pa se tudi na mraz, lakoto in pomanjkanje zasebnosti.

Kolesarjenje in hiking v Kanadi
Potem, ko vas helikopter odloži sredi gorovja Bugaboo, vas obdajajo le še vrhovi, ledeniška jezera in polja divjih rož. Drugi del šestdnevne avanture pa boste kolesarili skozi narodni park Banff, kjer vas pričakujejo tipične lesene brunarice s savno.
Težavnost: 4/10. Gosti lahko prehodijo do 22 kilometrov peš, naslednji dan kolesu pa še 70 kilometrov. Če v kondiciji zaostajate, si lahko izberete krajšo pot.

Safari v Tanzaniji
Občutek, ko se srečate z levom iz oči v oči, v grmovju sredi Afrike, še posebej če si delite isti grm, je vsekakor nekoliko nelagoden. Vendar boste že čez nekaj ur uživali v sončnem zahodu, z gin tonikom v roki. Počitnice v ekskluzivnem divjem kampu v narodnem parku Tangerine so resnično nevsakdanje. Na safari se lahko odpravite peš ali v vozilu, srečate nekaj od 120-ih tanzanskih plemen, slone, žirafe, med januarjem in marcem pa še kakšnega od dveh milijonov gnujev, ki migrirajo čez planjave (njim se raje izognite).
S seboj vzemite: najbolj zmogljivo spominsko kartico vašega fotoaparata.
Težavnost: 2/10, če znate hoditi in veste, kdaj bi bilo morda dobro tudi teči, ter če znate pritisniti sprožilec fotoaoarata, boste avanturo zmogli z levo roko.

Potapljanje v Velikem koralnem grebenu
Sprijaznili smo se s tem, da nas le peščica lahko raziskuje vesolje, navkljub trudu Sira Richarda Bransona. Lahko pa se tem sanjam približamo z uporabo maske, kisikove bombe in parom plavutk, s pomočjo katerih se potopimo med 2800 grebenov avstralskega Velikega koralnega grebena. Izberite si bolj zasebno področje, na primer otok Wilson za svoje izhodišče. Koralni otok, ki je v bistvu del koralnega grebena, nudi nastanitev vsega 12 gostom naenkrat, kar pomeni da je plaža vaša. Po potapljanju si privoščite kozarček avstralskega Chardonnaya, okusne lokalne jedi za večerjo in počitek na prostorni postelji. Na koncu boste ugotovili, da je to mnogo bolj udobno, kot pa biti privezan v sedež vesoljskega plovila.
S seboj vzemite: oblačila, ki jih ni potrebno likati, saj na otoku ni likalnika. Aja, prav tako ni elektrike.
Težavnost: 3/10. Potapljaške izkušnje niso potrebne.

Jadranje po Antarktiki
Za vse, ki mislijo, da so avanturistična potovanja postala počitnice za mehkužneže, spoznajte Seal. Jadrnice nima plazma tv-ja, marmornatih kopeli, Bose ozvočenja. Opremljena je posebej za jadranje po Antarktiki. Med enomesečno avanturo gostje opazujejo kolonije pingvinov, ledene gore in zamrznjene otoke. Pot se začne in konča v čilskem mestu Puerto Williams. Skoraj 24-urna dnevna svetloba lahko povzroči velike težave s spanjem, vendar pa vroč tuš, zasebne kabine in dobro založena vinska klet pomagajo, da na avanturi tudi uživate. Sopotniki bodo verjetno raziskovalci s področja biologije ali geologije, saj gre za pravo ekspedicijo.
Težavnost: 6,8/10. Na krovi je sicer vino, toda to ni pivska ekspedicija. Pripravljeni bodite na težke pogoje in pomoč med dnevnimi opravili na krovu.

Plezanje na Half Dome
Half Dome je 1.460 metrov visok granitni monolit, sredi kalifornijskega narodnega parka Yosemite. Ne potrebujete tehničega plezalnega znanja, boste pa vsaj med vikendom, srečali vsaj 1.000 enakomislečih. Celotna pot traja okrog deset ur, na koncu pa vas čaka 45-stopinjski odsek. Velika skala je ravno dovolj strašna, da se počutite še bolj evforično, ko z vrha zrete na okoliški park Yosemite.
S seboj vzemite: par rokavic, lahko tistih za vrtnarjenje, da se boste lažje oprijemali jeklenih kablov na poti do vrha.
Težavnost: 7/10, premagati morate 27 kilometrov poti in nadmorske višine nad 2.400 metrov.

Tek po Machu Pichu
To je najboljša zamenjava za tekaško stezo v fitnesu. Ameriški zgodovinarji so potrebovali dolga leta, da so odkrili izgubljeno inkovsko mesto Machu Pichu, vi pa ga lahko odkrijete že v desetdnevni avanturi. Ogrejete se s tekom okrog mesta Cuzco v peruju, raftingom po reki Urubamba, nato pa vas čaka 44 kilometrov dolg tek po inkovskih poteh, z nočitvijo v mestecu Phuyupatamarca. Na poti, ki se vzpenja od 2.400 do 4.000 metrov nadmorske višine, vam pomagajo postojanke, ter izjemni pogledi na vrhove ledenikov. Ko vam uspe zadnji vzpon na Machu Pichu, vas tam čakajo mehke posteljein termalne kopeli v hotelu Machu Pichu Inn, na voljo pa imate dva dni za raziskovanje. Najbrž pa nič ne presega občutka, če na cilj prispete prvi…
S seboj vzemite: svoj iPod, pa ne za na pot proti vrhu, temveč za povratek z vlakom.
Težavnost: 9/10. Od vas se pričakuje, da z lahkoto premagate od 15 do 25 kilometrov naenkrat na veliki nadmorski višini.

Z gorskim kolesom po Skalnem gorovju
Prednost te avanture je, da vam omogoča kolesarjenje med vrhovi štiritisočakov južnega Kolorada do južnega Utaha, da vam s seboj ni potrebno nositi nahrbtnika, hrane ali opreme za kampiranje. Pedala boste poganjali po 346 kilometrov dolgih stranskih poteh, ter zvečer prispeli v popolno opremljene lesene koče s kuhinjo, opremljene s hladnim pivom in šunko. Tuš ima le ena, vendar so odlična alternativa nočne kopeli v bližnjih jezerih in potočkih. Rezervacije so obvezne, saj so še posebej preko vikendov, koče že precej vnaprej zasedene.
Težavnost: 7,5/10, kolesarji se morajo povzpeti 65 kilometrov v enem dnevu, da bi dosegli naslednjo postojanko.

Pohod s kamelo po Maroku
Pozabite na Land Roverje. Edini pristen način za prečkanje Sahare je na hrbtu kamele. Res ni tako udobno kot na usnjenih sedežih in z vključeno klimo, vendar vas bo maroška pokrajina tako začarala, da vam bo za udobje vseeno. Bazarji, atlaško gorovje in peščene sipine imajo magičen vpliv na obiskovalce. Potovanje od Marakeša do Feza v celoti traja dva tedna, avanturisti pa bodo štiri dni vsaj sedem ur na dan posvetili trekingu preko puščave na kameljem. Ponoči sledi kampiranje pod skoraj nemogoče svetlimi zvezdami, v bližini pa spijo tudi kamele. Ko prispete v Fez, raziskujete gorovje Erfound in srednjeveško arhitekrturo mesta z več kot dvajsetimi palačami sultana Moulay Ismaila (ki naj bi zaplodil 1000 otrok.
S seboj vzemite: dodaten kovček, da boste domov lahko prinesli ročno narejene preproge, lanterne, blazine in usnjene torbe.
Težavnost: 4/10, pričakujte le nekoliko neudobja med sedemurnim pozibavanjem na kameljem hrbtu.


Vir in foto: Ultimate Adventures, Sarah Tuff, www.concierge.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 6 do 10 °C

Ponedeljek
od 5 do 10 °C

Torek
od 6 do 14 °C

Sreda
od 4 do 15 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat