| 

Posel in moda

Optimizem deluje blagodejno na srce

Optimizem deluje blagodejno na srce

Optimizem pomaga pri varovanju pred nevarnostjo kardiovaskularnih obolenj, so pokazali razultati raziskave, ki je bila objavljena v medicinskem časopisu "Annals of Family Medicines".
Raziskovalci so do takšnega zaključka prišli po petnajstih letih spremljanja zdravstvenega stanja 1.678 žensk in 1.138 moških. Sodelujoči v raziskavi, starosti od 35 do 75 let, na začetku raziskave niso imeli nobene od srčnih bolezni. V prvih petih letih so sodelujoči sami ocenjevali nevarnost za nastanek srčnega infarkta, in sicer ali je ta majhna, srednja ali velika. Po petnajstih letih je 98 sodelujočih umrlo zaradi koronarne bolezni ali srčnega infarkta.
Raziskovalci so ugotovili, da so moški, ki so sami ocenili, da so v majhni nevarnosti za nastanek srčne bolezni, v resnici bili za 70% manj izpostavljeni nevarnosti za nastanek te bolezni.
Za ženske pa to ni držalo, vendar po ugotovitvah raziskovalcev predvsem zato, ker so bila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja srčna obolenja bolj moška bolezen, tako da se ženske niso počutile pretirano ogrožene.

Vir: www.sarajevo-x.com

sorodni članki