| 

Aktualno

Volkswagen gradi tovarno v ameriški zvezni državi Tennessee

Volkswagen gradi tovarno v ameriški zvezni državi Tennessee

17.07.2008 ob 09:50

Družba Volkswagen bo v mestu Chattanooga v ameriški zvezni državi Tennessee zgradila avtomobilsko tovarno. Proizvodnja naj bi stekla do začetka leta 2011. Nadzorni svet družbe Volkswagen AG je danes podprl odločitev o gradnji in za investicijo predvidel kapital v višini do 1 milijarde USD (približno 620 milijonov EUR). Uprava koncerna je za lokacijo tovarne že prej izbrala mesto Chattanooga. Predsednik uprave družbe Volkswagen AG, prof. Martin Winterkorn, poudarja: "ZDA imajo v naši volumenski strategiji pomembno vlogo, zato sedaj še toliko odločneje nastopamo na tem tržišču, na katerem bomo izjemno dejavni."
V prvi fazi je predvidena izgradnja tovarne s kapaciteto 150.000 vozil letno. Proizvodnja bo vključevala vse stopnje – od izdelave karoserije, lakiranja do montaže. Napredna modularna proizvodnja bo zagotavljala maksimalno prilagodljivost. Prvi model, ki ga bodo izdelovali v tej tovarni, je nova limuzina srednjega razreda, zasnovana posebej za ameriško tržišče. Srednjeročno naj bi Volkswagen v Chattanoogi neposredno zaposloval približno 2000 ljudi, posredno pa se bodo odprla nova delovna mesta tudi pri dobaviteljih in v logistiki.
"Ta tovarna je mejnik v Volkswagnovi razvojni strategiji. Do leta 2018 bomo na ameriškem tržišču letno dobavili 800.000 vozil. In nova tovarna bo pri tem imela ključno vlogo," zatrjuje prof. Winterkorn. Tovarna bo družbo Volkswagen trajno razbremenila nihanj v menjalniških tečajih. "V kombinaciji z našo razvojno strategijo je pogoj za gospodarski uspeh našega podjetja v dolarskem območju." K uspehu naj bi pripomoglo tudi dejstvo, da bodo kupci Volkswagen dojemali kot "domačega" proizvajalca.
V ožjem izboru za novo ameriško tovarno je bilo prvotno kar 25 lokacij. Odločitev je bila težka, saj so si kraji zelo konkurenčni. Uprava se je za Chattanoogo odločila predvsem zato, ker nudi dobro razvito mrežo dobaviteljev in kvalificirano delovno silo ter približno 550 hektarov urejenega zemljišča z neposredno povezavo na prometno infrastrukturo. Prof. Winterkorn: "Veseli nas, da si bomo kot največji evropski avtomobilski proizvajalec tudi v ZDA ustvarili trdno bazo."

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 9 do 22 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 18 °C

Nedelja
od 9 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat