| 

Poslovne priložnosti

Češka je privlačna za investitorje

Češka je privlačna za investitorje

16.07.2008 ob 08:31

Češka republika je s svojim položajem v osrčju Evrope uspela privabiti že številne tuje investitorje, ta trend pa želi nadaljevati tudi v prihodnje. Poleg svojega strateškega položaja izpostavljajo še vrsto drugih primerjalnih prednosti, kot je npr. razvita prometna in telekomunikacijska infrastruktura.

Poleg tega češka agencija za podporo podjetjem in investicijam CzechInvest (www.czechinvest.org) med prednostmi navaja še visoko izobraženo delovno silo in dober dostop do diplomantov tehničnih smeri ter in pozitiven pristop češke vlade. Izpostavljajo tudi članstvo Češke v EU, stabilno gospodarstvo, ugodne stroške dela in cenovno stabilnost, varno investicijsko okolje ter mentaliteto, ki je blizu zahodnim državam.

Poleg tega je Češka zelo osredotočena na področje raziskav in razvoja. Češka javna poraba za raziskave in razvoj se je v zadnjih desetih letih povečala z 0,95 odstotka na 1,42 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v tej državi z 10 milijoni prebivalcev in Prago kot prestolnico pa oddelke za raziskave in razvoj odpirajo tudi velike multinacionalke.

Češka ob vsem tem novim in obstoječim vlagateljem prek različnih shem ponuja tudi različne investicijske spodbude, vlada pa ima v načrtu tudi privatizacijo nekaj strateških podjetij. V večini teh podjetij, ki se bodo prodajala prek javnih razpisov in dražb, ima država sicer le manjšinski delež, je razvidno iz maja objavljenega poročila agencije CzechInvest o investicijski klimi na Češkem.

Češka, ki je tudi članica ugledne Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), je po letu 1990 uspela, kot omenjeno, privabiti številne tuje vlagatelje. Tako danes gosti podružnice skoraj 2000 tujih proizvodnih podjetij vseh velikosti, kot so ABB, Danone, Ford, Panasonic, Nestle, Phillip Morris, Procter&Gamble, Siemens in VW.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Češko v zadnjem desetletju sicer stalno raste. Skupna menjava v letu 2007 je dosegla okrog 994 milijonov evrov, pri čemer ima Češka blag presežek, ki pa se zmanjšuje, je pred časom pojasnil namestnik direktorja Centra za konkurenčnost pri Gospodarski zbornici Slovenije Matej Rogelj.

Osrednje spletno mesto za vlagatelje na Češko je že omenjena stran leta 1992 ustanovljene agencije CzechInvest (www.czechinvest.org), ki deluje pod okriljem tamkajšnjega ministrstva za industrijo in trgovino ter z vrsto storitev skrbi za privabljanje tujih investicij in razvoj domačih podjetij.

Podatke na spletu sicer ponujajo tudi ministrstvo za industrijo in trgovino (www.mpo.cz), češka agencija za podporo trgovini CzechTrade (www.czechtrade.cz), češka gospodarska zbornica (www.komora.cz) in združenje za tuje investicije (www.afi.cz).

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, Avtor: Aljoša Rehar

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat