| 

Uporabne informacije

Nasveti za boljšo komunikacijo na delovnem mestu

Nasveti za boljšo komunikacijo na delovnem mestu

Vsi zaposleni se na delovnem mestu srečujemo z različnimi idejami in mnenji. Včasih je težko koga pridobiti, da bi prisluhnil ali odprto spregovoril o idejah, ki jih imajo sodelavci in vi. Z uporabo naslednjih predlogov lahko vzpostavimo bolj odprto komunikacijo.

1. Poskušajte iskreno gledati na stvari z vidika drugega.

Vaši sodelavci morda primerjajo svoje ideje z vašimi. Na predlog, ki ste ga posredovali vi, poskušajte pogledati z njihovega zornega kota. Zamislite si vprašanja, ki bi vam jih lahko postavili in predvidite možne odgovore.

2. Vživite se v ideje drugih.

Zavedajte se, da so vaši sodelavci prav tako kot vi entuziastični pri opravljanju svojega dela. Če boste odprto sprejemali njihova mnenja in ideje, vam to lahko odpre nove poglede, na katere do sedaj niti pomislili niste. To vam bo pomagalo doseči, da bodo tudi vaši sodelavci odprto sprejemali in se iskreno zanimali za vaša menja in ideje. Še več boste dosegli, če boste vaše in ideje drugih vključili v projekte.

3. Spoštujte ideje drugih.

Nikoli ne recite: »Nimaš prav!« Vaši sodelavci imajo tudi svoje poglede in ideje in jih prav tako kot vi želijo posredovati drugim. Njihovi pogledi se lahko razlikujejo od vašega, to pa ne pomeni, da so zanič ali nekoristni. Vaši negativni odzivi in komentarji lahko povzročijo obrambni zid, spor ali celo prenehanje sodelovanja.

4. Svoje ideje izražajte prepričljivo.

Veselite se opravljenega dela, ki temelji na primerih in dejstvih. Bodite pozorni na mnenja vaših sodelavcev in iskreno premislite o njihovih predlogih.

Če boste navedene nasvete uporabili že na vašem naslednjem sestanku, bodo vaši sodelavci z večjim spoštovanjem sprejemali vaše ideje, vi pa boste postali tudi boljši poslušalec.

Vir in informacije: Socius d.d., Kontaktna oseba: Janez Žezlina

sorodni članki