| 

Poslovne priložnosti

Najbolj prepoznavni simboli na svetu

Najbolj prepoznavni simboli na svetu

Podjetja, družbe in posamezniki za prepoznavnost na trgu ali v družbi uporabljajo logotipe, simbole in znake. Glavna naloga vsakega takšnega simbola ali logotipa je, da pripomore k lažji prepoznavnosti produkta, podjetja ali osebe s strani kupcev, strank, družbe. Simboli se v različnih oblikah uporabljajo že nekaj tisočletij po vsem svetu. Zbrali smo nekaj simbolov, ki so v svetovnem merilu med najbolj prepoznavnimi, kar pomeni, da jih prepoznajo ljudje zlahka v več kot eni državi. Najuspešnejši so logotipi tisti, katerih znaka sploh ni potrebno posebej opaziti, saj ljudje vidijo izdelek in ga v mislih takoj povežejo z logotipom, simbolom. Na svetu se uporablja na milijone simbolov, vendar je le majhen del zares univerzalen in enako prepoznaven po celem svetu.


Coca-Cola
Leta 1885 je Frank Mason Robinson oblikoval logotip in poimenoval najbolj znamenito pijačo na svetu. Rdeče bel napis v pisavi Spenserian je danes prepoznaven širom sveta.

McDonald's
Verjetno je zlat lok najbolj poznan logotip med restavracijami. Čeprav je are McDonald's začel že leta 1954, so logotip začeli uporabljati leta 1962, potem ko ga je oblikoval Jim Schindler: Leto kasneje so uvedli še en prepoznaven simbol, klovna Rona McDonalda.

Nike
Nike se je vse do leta 1964 imenoval Blue Ribbon Sports, značilen logotip oblikovalca J.B. Strasserja pa so dodali imenu leta 1971, sočasno z odprtjem prve trgovine

Google
Leta 1998 sta dva študenta ustanovila korporacijo Google v prijateljevi garaži. Čeprav v svopjem logotipu uporablja le unikatno kombinacijo modre, rumene in zelene obarvanih črk z občasnimi okraski (skladno z prazniki, obdobji,…) je postal eden najbolj prepoznavnih logotipov na svetu.

Virgin Group
Virgin Group Sira Richarda Bransona je z drugo največjo britansko letalsko družbo Virgin Atlantic Airways, prodajalnami in založbo Virgin Records, ter celo lastno pijačo Virgin Cola prav tako na listi najbolj prepoznavnih svetovnih simbolov

Miki Miška
Najznamenitejša miška na svetu se je (sicer še v črno beli izvedbi) predstavila javnosti že davnega leta 1928, njen avtor pa seveda legendarni Walt Disney.

Olimpijski krogi
Olimpijski krogi so zasnovani v petih različnih barvah (rdeča, modra, zelena, rumena in črna), od katerih naj bi vsaj eno barvo vsebovale zastave vseh sodelujočih narodov, pet krogov predstavlja pet kontinentov. Uporabljen je bil prvič na igrah v Antwerpnu leta 1920.

Bela rokavica Michaela Jacksona
Michael Jackson je ikona svetovnega popa, poznan po »moonwalku«, je pa verjetno najbolj znan po beli rokavici, ki jo je nosil na eni roki skozi vsa osemdeseta, preden se je začela njegova fizična transformacija ki je rokavico povsem zasenčila.

Oskar
Najbolj zaželjena filmska nagrada, zlati kipec na črnem podstavku, ki jih Akademija podeljuje od leta 1928 predstavlja viteza z mečem, ki stoji na zvitku filma. Vsako leto jih naredijo 40.

WWW
Večina ga uporablja vsakodnevno, je enak po vsem svetu, zato si vsekakor zasluži svoje mesto na listi.
Vir: The World’s Most Recognizable Symbols and Trademarks, by Nelson Doyle, www.bizcovering.com
sorodni članki