| 

Posel in moda

Av, ježeve bodice!

Av, ježeve bodice!

Še ena nevšečnost, ki se vam lahko pripeti na počitnicah ob morju je, da pohodite ali s kakšnim drugim delom telesa zadenete ob morskega ježka. Sicer se lahko po eni strani smatrate za srečneža, ker se namreč kopate v zelo čistem morju, če naletite na te danes že skoraj redke morske živalice (redke ob obalah, kjer je največ turizma). Po drugi strani pa vam ježeve bodice lahko kar precej zagrenijo dopust.

Bodice ježa varujejo pred napadalci. Zato se, ko stopimo nanj ali se ga dotaknemo z drugim delom telesa, bodice zlomijo in zadrejo v plast kože. V kontaktu z njimi lahko pride do hudih bolečin. Ni pa dokazano, da so strupene. Če pa se bodice zadrejo v globlje plasti kože in povzročijo vnetje, bo še hudo. Podobno velja, če se zataknejo ob kost ali živec. Simptomi, ki nastanejo pri tem so: bolečine v sklepih, bolečine v mišicah in kožni izpuščaji.

Kako ukrepati?

Bodice uspešno raztaplja kis, zato je najbolje, da prizadeto mesto namakate v kis ali ga obvežete s kisovimi obkladki. Prizadeto mesto lahko namažite s kremo, ki vsebuje kombinacijo antihistaminika, analgetika in kortikosteroida. Mazilo nanesite potem, ko mesta vboda dobro očistite in operete. V najslabšem primeru obiščite zdravnika, ki vam bo s pinceto odstranil zarite bodice ali pa celo zarezal v prizadeto mesto in tako odstranil nadležne vsiljivce.

sorodni članki