| 

Posel in moda

Preprečite bolečine v nogah

Preprečite bolečine v nogah

08.07.2008 ob 22:14

Prisiljena večurna ista drža pri delu, pa naj bo le-ta stoječa ali sedeča, lahko povzroča lažje pa tudi hude bolečine v nogah. Obenem mnogim tekom dneva noge otečejo, pojavijo se vidne krčne žile in ponoči pa trpijo zaradi krčev v mečih. Vsi ti znaki so lahko že uvod v hujše zdravstvene težave, ki preidejo v bolezensko stanje in nenazadnje zahtevajo bolniški stalež in odsotnost z dela.

Do bolečih nog prvenstveno pride zaradi težav s krvnim obtokom v žilah (venah) nog. Po nekaterih statističnih podatkih ima kar vsaka druga ženska in vsak četrti moški težave z venskim obtokom v nogah. Včasih se kažejo le kot neprijeten občutek teže v nogah, ki se mu lahko pridruži občutek napetosti in mravljinčenja. In ko se pojavijo kožne spremembe, na primer rjavkasto obarvanje kože na gležnjih, je zadnji čas za alarm. Nezdravljena obolenja ven namreč lahko vodijo v »odprte noge«, razjede na koži, ki se izredno težko in počasi celijo, ter v kronično vensko popuščanje, ki lahko privede do resnih zdravstvenih zapletov - celo do nastanka krvnih strdkov in embolije.

Čas je za ukrepanje

Pomembno je, da prepoznamo prve znake težav in pravočasno ukrepamo.

  • Prvi korak je, da poskrbimo za dovolj gibanja. S tem krepimo mišično črpalko in se poleg tega izogibamo debelosti, ki je eden od dejavnikov tveganja za razvoj opisanih težav.
  • Če imamo pretežno sedeče delo, vmes pretegnimo noge ali vsaj 10-krat na uro krožimo s stopali tako, da bomo začutili premikanje mišic.
  • Če je naše delo pretežno stoječe, so noge še bolj obremenjene. V tem primeru jih, kadar je le mogoče, dvignimo vsaj za kratek čas. Ne stojmo nepremično na mestu, naredimo vsaj nekaj korakov! V prostem času sta priporočljiva hoja in tek. Izogibati se moramo vročemu soncu ter prevročim in predolgim kopelim.
  • Nogam dobro denejo tudi izmenične kopeli ali oblivanje z mrzlo vodo, toda v mrzlih dneh zaradi slabše prekrvavitve ne smemo pozabiti na toplo obleko.
  • Boleče noge si lahko odpočijete tudi tako, da v kopalno kad nalijete vodo do višine gležnjev in dodate pol kozarca jabolčnega kisa, nato pa vsako jutro in večer 5 minut ˝hodite˝v njej.
  • Pomemben ukrep predstavlja povijanje s kompresijskim povojem ali nošenje kompresijskih nogavic. V poletnih mesecih, ko nastopi vročina, je sicer nepriljubljeno, a ravno v tem času še bolj pomembno, saj se žile zaradi vročine dodatno razširijo. Pomembno je, da nogavice obujemo še pred vstajanjem, ko kri zaradi stoječega položaja še ni »padla v noge«. Isto velja za kompresijski povoj, pri katerem je prava tehnika povijanja za dober rezultat odločilnega pomena.

Vir: www.celekarne.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat