| 

Posel in moda

Ko vas ožge meduza?

Ko vas ožge meduza?

08.07.2008 ob 09:30

Poletje je čas za počitnice, dopustovanje, sproščanje in prijetno namakanje v toplem morju, ki pa lahko kaj hitro postane tudi zoprna dogodivščina, če vas pri tem ožge meduza. Zato smo pogledali, kaj storiti, ko vas ožge meduza, da čim hitreje omilite neprijetne občutke, ki se pojavijo ob ožigu.

Pri piku oziroma ožigu meduze se na koži pojavi opeklini podobno vnetje, ki skeli in srbi. To je posledica strupa, ki se sprošča iz žel ožigalk, ki pa se lahko sprošča še nekaj ur po piku, zato je prva pomoč pri takem piku še kako pomembna.

Kaj torej storiti?

  • Ožig najprej sperite z veliko morske vode, da se odstrani čim več strupenih žel (uporabimo lahko tudi mivko, a le za otiranje, ne drgnjenje) in hkrati ohlajate prizadeto kožo.
  • Za hlajenje ožiga lahko uporabite led, če ga imate pri roki.
  • Za inaktivacijo strupa lahko uporabite tudi kis ali alkohol, nato pa obolelo kožo namažemo s pripravkom, ki vsebuje antihistaminik (Fenistil gel), adstringentne in antiseptične sestavine (Kamagel, Aloa vera gel) ali druge lipido-koloidne emulzije (Urgodermyl, Bepanthen, pripravki z ognjičem, šentjanževko, vitaminom E, alantoinom, ribjim oljem). Pripravke lahko kupite skoraj v vsaki lekarni in prav bi bilo, da vsaj eden najde svoje mesto v počitniški torbici za prvo pomoč.
  • Če pa je prizadeta večja površina kože ali sluznica in če se pojavi hujša alergična reakcija, ki jo spremljajo še slabost, bruhanje, otekanje ali oteženo dihanje, takoj poiščite zdravniško pomoč!

Vir: www.ce-lekarne.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat