| 

Aktualno

Kako ravnati med nevihto

Kako ravnati med nevihto

07.07.2008 ob 22:19

Poletje je nedvomno čas, ko se najpogosteje pojavljajo vročinske nevihte in z njimi povezani vremenski pojavi, kot so močno deževje, sunki vetra, toča, bliskanje in seveda udari strel. Pred nevihto se je najbolje zateči v zaprti prostor, ki nudi najboljšo zaščito. Najboljšo zaščito dajejo stavbe s pravilno izvedeno strelovodno zaščito, avtomobili s kovinsko karoserijo, kabine gradbenih strojev, bivalne prikolice ter kabine žičnic. Ko se pripravlja nevihta, če se le da, se čim preje umaknemo s prostega in si poiščemo primerno zaščito. Vsi ljudje na prostem, ne glede ali so peš, na kolesu, na motorju ali v odprtem avtomobilu, so v nevarnosti, da v njih udari strela.

Znaki, da se pripravlja nevihta so znani:
  • pojavljajo se temni kopasti oblaki,
  • nastaja močnejši veter,
  • prične grmeti in bliskati.

Kako ravnati če vas nevihta ulovi na prostem

  • Če pa vas nevihta preseneti na prostem, potem vsaj pazite, da se ne nahajate na najvišjih delih hriba ali gore. Kakšna jama ali usek, spodnji nivo kamnoloma ali previsna skala, so mesta, ki nudijo vsaj malo zaščite. Zaščiteno mesto ne iščite v skupinah več ljudi. Ne naslanjajte se na stene. Najboljši položaj je čepeči, roki pri tem objameta koleni, nogi sta čim bolj skupaj. Če že ne gre drugače, se usedite tako, da imate nogi čim bliže telesu. V nobenem primeru se pa ne uležite.
  • V lesenih ali kamnitih kočah, ki nimajo strelovodne zaščite, je najvarneje v sredini in to v čepečem položaju.
  • Izogibajte se bližine osamljenih dreves ali skupine dreves, vrhov, razglednih stolpov, drogov električnih in telefonskih vodov, anten in podobnega. Odstranite se od kovinskih ograj in mrež.
  • V gozdu, kjer so enakomerno visoka drevesa, je manj nevarno. Vendar, umaknite se od višjih dreves in od roba gozda. Počepnite in oddaljite se vsaj 3 metre od debel dreves. Bolje je, da ste mokri, kot da iščete zavetje pod nizkimi in gostimi vejami. In ni res, da v lipo in bukev ne udari strela.

Vir: www.hermi.si/Zakajstrelovod/Nevihteinudaristrele

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


udin | 09.07.2008 ob 23:23
Nikol ne bom pozabil soseda, ki je sredi toče ležal na haubi svoje renault lagune in vpil: samo preko mene mrtvog!
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat