| 

Posel in moda

Znebite se glavobola brez tablet

Znebite se glavobola brez tablet

Glavobol sodi med najpogostejše zdravstvene težave in se pojavlja pri približno 85% populacije. Redki so posamezniki, ki ne poznajo te bolečine. V preteklosti so bili glavoboli manj pogosti, kar nedvomno kaže, da so v veliki meri povezani z našim stresnim življenjem, zato moramo bolj prisluhniti svojemu telesu - kajti le tako bomo lahko živeli bolj polno in srečno življenje.

Blag do zmeren glavobol, ki se pojavlja le občasno, lahko lajšamo sami z zdravili s protibolečinskim delovanjem. Lahko pa ga preženemo tudi s pomočjo vsakodnevnih dejavnosti, ki sodijo v uravnovešen in zdrav način življenja, če nam le-te le preidejo v rutino. Zavedati pa se moramo, da glavobol lahko opozarja na hujše zdravstvene težave, zlasti kadar se stanje kljub zdravljenju ne izboljša ali se celo poslabša. Torej, če trpite zaradi kroničnih glavobolov, obiščite zdravnika.

Če pa vam preglavice delajo le občasne blage, zmerne ali hude bolečine, si lahko pomagate z naslednjimi prijemi:

1. Hladen obkladek. Polaganje ledu ali hladnih obkladkov na boleče predele glave je lahko zelo učinkovito. Mraz namreč povzroči, da se razširjene krvne žilice, ki so krive za vaše tegobe, skrčijo. Poleg tega mrzli obkladki učinkujejo zelo blagodejno.

2. Uščipnite in zmasirajte se. Pri migrenskih glavobolih velikokrat pomaga, če med palec in kazalec uščipnete del kože nad bolečim predelom in ga držite nekaj minut. Če čutite napetost v zatilnih mišicah, pa jo skušajte ublažiti z 10-15 minutno masažo. S prsti obeh rok si zmasirajte mišice med ušesno mečico in hrbtenico.

3. Glavobol prespite. Večina zmernih do hudih glavobolov traja 6 do 8 ur. Če le lahko, vzemite zdravilo, pojdite domov, lezite v posteljo in zaspite. Ko boste odprli oči, boste odrešeni. Včasih pomaga že samo kratkotrajen počitek. Med spanjem se vaše telo sprosti in hkrati zatre bolečino.

4. Toda spite pravilno. Položaj vašega telesa med spanjem je tudi lahko napovednik, ali se boste zbudili z bolečo glavo ali ne. Če namreč spite na trebuhu, vas lahko blazina prisili v položaj z glavo nazaj in s tem v krčenje vratnih mišic, kar lahko sproži ali podaljša glavobol. Zato rajši poskusite spati na hrbtu. Za boljši spanec (še posebej, če se med spanjem večkrat zbujate in premetavate) pa si priskrbite posebno anatomsko oblikovano blazino za podpiranje vratu.

5. Sprostite se. Celo z le 10-minutno sprostitvijo lahko preženete glavobol. Tukaj je opisanih 5 korakov, da to dosežete:

  • nekajkrat zapored počasi in globoko vdihnite. Tako bo v možgane prišlo več ogljikovega dioksida. S tem naj bi se ustavilo sproščanje nekaterih snovi, ki nastajajo zaradi stresa;
  • drgnite dlani drugo ob drugo, da se vam ogrejejo. Nato spodnji del dlani pritisnite na veke in mislite le na to, kar počnete. Toplota na očeh bo učinkovala pomirjevalno, če boste odvrnili misli od skrbi, pa boste vsaj deloma pozabili na bolečino in se sprostili;
  • zaprite oči in se z občutkom zmasirajte po obrazu, glavi in vratu. Posebej se osredotočite na masažo senc, zatilja in predela, kjer vrat prehaja v ramena;
  • nekaj minut nepremično zrite v izbrano točko nekje v daljavi ali preprosto strmite v svoje roke. Obenem poskusite misliti na nič drugega kot na to, kako zrete v želeni objekt. Namen? S to vajo se boste naučili sprostiti in bolje osredotočiti na delo;
  • počasi in postopoma krčite in sproščajte mišice telesa. Začnite s tistimi na prstih nog in nadaljujte navzgor do glave. Tudi tako se boste sprostili in pretrgali bolečinski krog.

Vir: www.ezdravje.com, www.menshealth.si/zdravje, Glavobol? Ne hvala!

sorodni članki