| 

Aktualno

Prihodnost – plavajoče mesto

Prihodnost – plavajoče mesto

07.07.2008 ob 18:45

Nagrajen belgijski arhitekt Vincent Callebaut je oblikoval neobičajna plavajoča mesta za vse tiste prebivalce našega planeta, ki bodo zaradi globalnega segrevanja v bližnji prihodnosti ostali brez svojih domov.
Na prvi pogled izgledajo kot velikanski napihljivi vrtni fotelji, ki jih je odnesel tok morja, vendar pa so te arhitekturne stvaritve ena boljših rešitev težav, ki jih prinaša pospešeno dvigovanje nivoja morske gladine.

Arhitekt je zamisel za neobičajno obliko dobil po vzoru lokvanja, njegov cilj pa je zagotoviti trajno zatočišče vsem tistim, čigar domovi se bodo znašli pod nivojem morja. Tudi velika mesta kot so London, New York in Tokio so po mnenju strokovnjakov v veliki nevarnosti. Ocenjuje se, da bi nivo vodnih površi na Zemlji do konca tega stoletja lahko narasel celo za en meter.

Takoimenovani "Lilypad City" je mišljen kot neodvisen in popolnoma samozadosten dom, ki prosto pluje po morju. V njegovem središču se nahaja jezero, ki zbira in prečiščuje deževnico, dostop do njega je mogoč preko treh marin. Prebivalcem je na voljo tudi gorsko okolje, na otoku pa ni ne cest, ne avtomobilov, po celotni površini otoka so zasajene rastline v visečih vrtovih. Plavajoča mesta bodo imela tudi niz obnovljivih virov energije, vključno s solarnimi paneli v gorah, vetrnice in generatorje, ki izkoriščajo moč valov.

 Računalniški prikaz plavajočega mesta, ki sprejme 50.000 prebivalcev

Vir: The floating cities that could one day house climate change refugees, www.dailymail.co.uk

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


ando | 08.07.2008 ob 07:07
kdaj se pricne gradnja v Izoli
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat