| 

Postal sem podjetnik

S poletno službo do denarja in izkušenj

S poletno službo do denarja in izkušenj

08.07.2008 ob 08:00

Nekateri študenti in dijaki poiščejo poletno delo v podjetjih, v katerih so zaposleni starši, drugi prek študentskih servisov, tretji si pomagajo kako drugače.

Največ zanimanja je za dela v administraciji, prodaji, promociji ter za lažja dela, kot so pakiranje, kuvertiranje. Manj priljubljena so dela za nižjo urno postavko v proizvodnji in gostinstvu. Za bolj preprosta dela se urna postavka giblje od tri do štiri evre, za strokovna pa do šest evrov. Preverili smo tudi, kako je s počitniškim delom v tujini.

Povpraševanja po poletnih počitniških službah je precejšnje in velikokrat preseže aktualno ponudbo, ugotavljajo študentski servisi. Zato svetujejo, da se dijaki in študenti podajo na lov za delo že pred poletjem.

V študentskem servisu Manpower pravijo, da pri njih velja pravilo Kdor prej pride, prej melje, zato vsako leto v začetku maja začnejo zbirati prijave za delo od junija do septembra. Zaradi pravične razdelitve del počitniške prijave označujejo po vrsti.

V študentski potovalni agenciji STA Ljubljana, ki na leto čez lužo spravi približno sto študentov, pravijo, da se je za počitniško delo v Ameriki treba organizirati že v zimsko-spomladanskem času. Enako velja za druge države. Velikokrat pa se zgodi, da gredo študenti sami ali v paru raziskovat možnosti zaposlitve v tujino.

Nastanijo se v hostlih in hodijo na pogovore za delo. Boljše možnosti imajo tisti, ki dobro govorijo tuj jezik, imajo izkušnje, so iznajdljivi ter prilagodljivi, ugotavljajo na študentski potovalni agenciji in popotnike opozarjajo, naj ne pozabijo urediti potovalnega zavarovanja.

Najbolj in najmanj zaželena dela

Že vrsto let je povpraševanje študentov in dijakov po poletnih službah dokaj stalno. Največ zanimanja je za dela v administraciji, prodaji, promociji ter za lažja dela, kot sta pakiranje, kuvertiranje.

Manj priljubljena so dela za nižjo urno postavko v proizvodnji, gostinstvu, dela, pri katerih je zaslužek odvisen od učinka, kot so recimo telefonsko trženje, akviziterstvo, pospeševanje prodaje in podobno. Za bolj preprosta dela, kot je delo v proizvodnji, na bencinskih servisih, plakatiranje, čiščenje, se urne postavke gibljejo od tri do štiri evre.

Podobna postavka je tudi za strokovna dela, med katere sodita administrativno delo in varstvo otrok. Za sestavljanje, servisiranje ali programiranje računalnikov dijaki in študentje prejmejo približno šest evrov na uro. Čedalje več študentov povprašuje po delih, ki so povezana z njihovim študijem, ugotavljajo v agenciji Manpower.

Medtem pa v Adeccu opažajo, da študenti postajajo vse bolj izbirčni glede vrste dela in zahtevajo, včasih neutemeljeno, višje urne postavke. Na splošno pa velja, da je največ zanimanja za dobro plačana dela ter za dela, ki študentom in dijakom omogočijo ustrezne delovne izkušnje, ki jim bodo pozneje pomagale pri iskanju redne zaposlitve.

Povprečne urne postavka za različna počitniška dela v treh študentskih servisih (v EUR/uro)
  M SERVIS MANPOWER ADECCO
Preprosta dela
delo v proizvdonji, na bencinskem servisu, pakiranje 3,52 3,50 3,25 - 3,60
čiščenje 4,22 3,50 3,50
raznašanje časopisov, plakatiranje 5,28 3,50 3,50
selitve 4,55 5,00 6,00
delo na gradbišču, vrtnarska dela 4,55 3,90 4,15
Strokovna dela
administrativna dela, delo na računalniku 4,77 4,00 3,76
računovodstvo, knjigovodstvo 4,77 3,80 4,00
varstvo otrok, receptor 3,97 4,00 4,10
prodaja, gostinska dela 3,57 3,40 3,80 - 4,30
sestavljanje, servisiranje računalnikov 5,89 4,00 6,25
anketiranje po anketi po anketi po anketi
Visoko strokovna dela
organizacija dela ni podatka 4,17 4,30
grafično oblikovanje 5,89 na projekt 5,00
marketing, novinarska dela ni podatka 4,17 4,30
prevajanje 15,00/stran 15,00/stran 16,00
programiranje 5,89 na projekt 7,00

Delo v tujini

Vse več zanimanja med slovensko mladino je za počitniško delo v tujini, pravijo na večini študentskih servisov, ki sicer ne posredujejo del v tujini, a se vse pogosteje srečujejo s tovrstnimi povpraševanji študentov. Nekateri si želijo boljše zaslužke, drugi novih izkušenj ter drugačnih delovnih navad. Vsem je skupno piljenje znanja tujega jezika in pridobivanje poznanstev, kar se jim lahko obrestuje pri iskanju redne zaposlitve, še dodajajo na servisih.

S tem se ne strinjajo na agenciji Manpower, kjer ugotavljajo, da je zanimanja za delo v tujini malo. "Organizacije v tujini študentom ponujajo predvsem slabo plačana dela, ki ne pomenijo izziva in se ne dopolnjujejo s študijem," pojasnjujejo. Manpower sicer ponuja 250 sezonskih delovnih mest v turističnih agencijah ter hotelskih verigah za dela, kot so animatorji, didžeji, inštruktorji ter hostese na različnih lokacijah v tujini.

Večinoma gre za države, kjer slovenski državljani potrebujejo delovno dovoljenje, zato študent opravlja delo na podlagi pogodbenega razmerja s tujim izplačevalcem dohodka. Če gre za opravljanje dela v državah, s katerimi ima Slovenija sklenjeno mednarodno pogodbo, lahko študent opravlja delo prek študentske napotnice, vendar je treba upoštevati določene določbe, pojasnjujejo v agenciji Manpower.

Tako so lani študenti prek napotnic opravljali delo v pakirnici zelenjave na Nizozemskem, kjer imajo slovenski državljani prost dostop do trga dela v članicah EU. Šlo je za slovensko podjetje, ki je študentom ponujalo prevoz in nastanitev ter plačilo šest evrov na uro.

Posebnosti v Evropi

Počitniško delo je po posameznih evropskih državah zelo različno urejeno. V nekaterih državah omejitev ni, v drugih pa je treba pridobiti delovno dovoljenje za opravljanje konkretnega počitniškega dela. Sicer na splošno veljajo enaka pravila kot za redno delo, saj je treba pridobiti pogodbo o delu.

Zakonodaja vsake države posebej ureja tudi pogoje in pravila dela za mladoletne. Navadno so določene ure, med katerimi lahko opravljajo delo, določeno je tudi število ur, ki jih lahko opravijo na dan in na teden, ne smejo prodajati alkohola, delati v trgovinah z erotičnimi pripomočki ali z nevarnimi stroji, v stavnicah in podobno.

Minimalna starost za delo je 14, 15 ali 16 let, odvisno od države. V večini držav EU iščejo sezonske delavce v kmetijstvu, gozdarstvu, ribištvu, turizmu in gostinstvu. Prav za ta dela v državah, kjer je potrebno delovno dovoljenje, tega ni težko dobiti.

Natakarji v Ameriko

V študentski potovalni agenciji STA Ljubljana ponujajo poletno delo v ZDA, kjer študenti v poletni sezoni delajo predvsem v turizmu, na primer v zabaviščnih in nacionalnih parkih, letoviščih in kampih, ter opravljajo različna dela na golfskih igriščih, rančih in podobno.

Urne postavke se gibljejo od štiri do 6,5 evra ali več, odvisno od napitnin. Študenti imajo še druge ugodnosti, kot so namestitev za zelo ugodno ceno, brezplačna uporaba bazena, fitnesa in podobno. Med študenti je, drugače kot v Sloveniji, najbolj zaželeno delo natakarja.

Fiksno plačilo je precej nizko, saj se giblje okrog dveh evrov, je pa precej več napitnin, saj od vsake pijače ali obroka Američani pustijo med deset in 20 odstotkov napitnine na znesek računa. Zato je zaslužek odvisen predvsem od truda.

Kje lahko Slovenci delamo brez dovoljenj

Slovenci ne potrebujejo delovnega dovoljenja v državah: Irska, Velika Britanija, Švedska, Španija, Portugalska, Grčija, Finska, Islandija, Italija, Estonija, Latvija, Litva, Luksemburg, Poljska, Slovaška, Češka, Madžarska, Ciper, Malta, Nizozemska, Romunija, Bolgarija in Francija (od 1. julija 2008). Brez dovoljenja pa ne gre v Avstriji, Nemčiji, Belgiji, na Danskem, v Liechtensteinu, na Norveškem. Postopki pridobitve delovnega dovoljenja so različni. V nekaterih državah za pridobitev delovnega dovoljenja zadostuje pogodba o zaposlitvi (Avstrija, Norveška), v Nemčiji je dovoljenje pogoj za zaposlitev, v Avstriji delovno dovoljenje ureja delodajalec, drugje pa to ureja iskalec zaposlitve.

Vir: natekočem.si, Informacijski priročnik za podporo razvoja podjetnosti in ustvarjalnosti mladih, številka 6, junij 2008, povzeto po članku: Moje finance, 18.6.2008, www.finance.si/mf, Avtor: Marja Milič

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 14 do 21 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat