| 

Aktualno

Davčne oaze ali offshoring

Davčne oaze ali offshoring

09.06.2008 ob 09:38

V začetku devetdesetih let so se v medijih pričela pojavljati "dvomljiva" podjetja registrirana v Švici, na Kajmanskih otokih in drugih eksotičnih državah s prijazno davčno politiko. Ko pa je kdorkoli skušal stopiti v kontakt z vodstvom teh podjetij (predvsem davčna uprava), je sledila ugotovitev, da gre za tako imenovana poštno-nabiralniška podjetja. Torej podjetja, ki so v "davčnih oazah" zgolj registrirana in imajo tam svoj poštni naslov oziroma svoj sedež, pravi lastniki pa živijo drugje (v drugih državah). Enako so bile poslovalnice podjetja zaradi enostavnejšega poslovanja locirane v državi prebivališča lastnikov.
Zaradi tega so davčne oaze neupravičeno dobile negativni prizvok. Njihov bistvo, ki je, da je offshoring namenjen tako fizičnim kot pravnim osebam z namenom zniževanja stroškov (davčnih, proizvodnih), pa se je izrodilo. Velika večina ljudi namreč pod besedo "offshoring" razume, da gre predvsem za prenos denarja, finančnega premoženja v "offshore" finančna središča, katere glavna značilnost so predvsem nizka obdavčitev nestroga zakonodaja in zaupnost oziroma popolna tajnost lastnika podjetja.
Več informacij o "offshoringu" so vam pripravili v Založniki hiši Primath d.o.o., kjer so o tej vroči tematiki pripravili priročnik s podrobnejšo predstavitvijo. Priročnik je na voljo tako v trdi vezavi (knjiga), kot tudi v elektronski obliki (na CD-romu).

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 4 do 17 °C

Ponedeljek
od 5 do 3 °C

Torek
od 0 do 7 °C

Sreda
od -3 do 9 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat